A kosarad üres

Darab:
0

Összesen:
0

Himnusz

Nem nemzeti jellegűek
Olyan állami himnuszok is kialakultak a történelemben, amelyek több nép, nemzet, állam önkéntes vagy nem önkéntes szövetsége alapján született meg. Az osztrák császári himnusz azért nem szerepelt itt, mert igen erős volt a feudális jegyek megléte (az angol keletkezésekor pedig még nem beszélhettünk a modern értelemben vett nemzetfogalom kialakulásáról).
Olyan államszövetségek himnuszait vesszük itt példaként, amelyek a modern értelemben vett nemzetek feletti államalakulatok közösségteremtő, közösséghirdető vágyait fogalmazták meg.
ÖSSZEGZÉS
A himnuszok bemutatása időlegesen befejeződött - a terjedelem korlátai csupán a rendezéshez elengedhetetlen számú darabot kínálják. Soha ne feledjük, hogy egy más országbéli, más állambeli, más nemzethez tartozó személyt (és a hozzá kapcsolódó kultúrát, közösséget) tiszteljük meg akkor, ha himnuszát illendően meghallgatjuk. Tágabb értelemben ez minden közösségi énekre érvényes. A hallott, látott himnuszok egybekapcsolódnak a fogalmakkal, a művészetekkel és a történelmi, politikai folyamatokban az emberrel. Sőt összekapcsolják az egyik embert a másikkal, akárhol, akármikor élt is!