Művészeti album

TRIPTICHON Kass János albuma, 300 számozott példány, díszdobozban. Az ember tragédiája. A kékszakállú herceg vára. Psalmus Hungaricus MS-4250
MS-4250
1. kiadás (2005. 12. 23.)
Mozaik Kiadó
szerző:
terjedelem: 120 oldal
42 000 Ft
33 600 Ft (20% kedvezménnyel)
Kosárba
Díjak
A kiadvány mindössze 300 számozott példányban jelent meg, Kass János három ismert illusztrációsorozatát tartalmazza (Az ember tragédiája, A kékszakállú herceg vára, Psalmus Hungaricus), díszdobozban, a művész aláírásával.

(Hollósi Zsolt - Délmagyarország, 2005. december 24.)

Karácsony második napján ünnepli 78. születésnapját Kass János Kossuth-díjas grafikusművész, Szeged díszpolgára. A nemzetközi hírű képzőművész ezernyi szállal kötődik a szülővárosához. 1897-ben nagyapja építtette a legendás Kass Szállót, amely évtizedeken át Szeged szellemi, művészeti életének meghatározó centruma volt. Kass Jánost a világgazdasági válság kisgyermekként elűzte ugyan a Tisza partjáról, de lélekben sohasem szakadt el. Már világszerte elimsert művész volt, amikor 1985-ben önálló galériája nyílt a Vár utcában, ahol nemcsak saját műveit, hanem a legkiválóbb kortárs alkotótársak munkáit is bemutatja.

Cambridge-ben, a Fitzwilliam Múzeumban nyolcvan grafikáját állították ki. a Shakespeare-drámák ihletésére készült teljes grafikai sorozata a Stratfordi Királyi Shakespeare Társulat Múzeumában tekinthető meg. Láthatók munkái Bathban, Svájcban és különböző magángyűjteményekben szerte a világon. Bélyegei a világ minden tájára elvitték művészetét. Virtuóz technika, áradó fantázia jellemzi munkáit, s amiért oly sokan zárták szívükbe: egy polihisztor humanizmusa sugárzik valamennyiből.

[...] A szegedi Mozaik Kiadó most háromszáz számozott példányban, díszdobozos kivitelben exkluzív albumot jelentetett meg Kass János - Triptichon címmel. Az elsősorban gyűjtőknek szánt míves kötet a művész három nevezetes illusztráció-sorozatát tartalmazza. Madách Imre Az ember tragédiája, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művéhez készült Kass-munkák sok elismerést szereztek már alkotójuknak, de ilyen szép kivitelben sohasem jelentek meg még együtt. Persze, ha egy kiadványt művészeti vezetőként az erdélyi könyvművészet és grafika nagymestere, a Munkácsy-díjas Deák Ferenc jegyez, akkor számíthatunk rá: valami rendkívülit kapunk. A gyulai Dürer Nyomdában különleges minőségben elkészített közel százoldalas album méltó ajándék Kass Jánosnak.

Kapcsolódó kiadványok
SZINTÉZIS - Kass János albuma, 300 számozott példány, díszdobozban. Ószövetség. Hamlet. Háry János MS-4251MS-425125 600 Ft
Mintaoldalak
Tartalomjegyzék
Az ember tragédiája 
I. A mennyekben 
II. A paradicsomban 
III. Pálmafás vidék I. 
IV. Egyiptom 
V. Athén 
VI. Róma 
VII. Konstantinápoly 
VIII. Prága I. 
IX. Párizs 
X. Prága II. 
XI. London 
XII. Falanszter 
XIII. Az úr 
XIV. Jeges vidék 
XV. Pálmafás vidék II. 
A kékszakállú herceg vára 
I. A herceg 
II. Az első ajtó 
III. A második ajtó 
IV. A harmadik ajtó 
V. A magány 
VI. A könnyek tengere 
VII. Add ide a kulcsot! 
VIII. A régi asszonyok 
IX. A korona 
X. A megdicsőülés 
Psalmus Hungaricus 
I. A pusztában 
II. Megemészti nagy bánat szívemet 
III. Elröpültem volna 
IV. Vadon erdőben bújdosnom 
V. Hogy engem megfoghassanak 
VI. Egész város 
VII. Jószágukban felfuvalkodtanak 
VIII. Jó hírem, nevem 
IX. Ellenségemnek 
X. Az angyal 
XI. Az igazakat megtartod 
XII. Ismét felemeled 
XIII. Szent Dávid dícséretében