A kosarad üres

Darab:
0

Összesen:
0

Himnusz

Tartalomjegyzék
Zenei fogások
A zeneszerzési ismeretek hiánya nélkül is értelmezhető a himnusz dallama - nem magunknak kell zeneszerzővé lennünk, mint ahogyan költővé sem kellett lennünk, hogy a szöveggel foglalkozzunk.
Az "evokatív" jelleg
A dallamok többsége megidéző jellegű: ez alatt azt értjük, hogy kapcsolódik a közösség zenei kultúrájához. A hagyományhoz kötődés részben a tanulást könnyíti meg, részben az elfogadást.
INDULÓSZERŰ
Ez nemcsak a kifejezetten katonai jelentéshez kapcsolódik. Az induló ütemezése olyan, hogy megkönnyíti a menetelést - eleve számol azzal, hogy mozgás közben is megszólaltathatják. Ugyanakkor jelenti azt is, hogy a dallamvilága, zenei lejtése emelkedő jellegű - ez is mozgósító hatást kelt. Az indulószerűség a zenekari előadás hatásosságát is növeli.
Légiósok indulóra menetelnek
















Légiósok
indulóra menetelnek

NÉPDAL JELLEGŰ
Az induló nem zárja ki a népdal-elemeket vagy a népszerű dallamok elemeinek fölhasználását. Sok esetben az elterjedés gyorsaságát határozza meg, hogy mihez köti a hallgatóság a dallamot. A "terjedési sebesség" pedig a közösségteremtés fontos összetevője lehet.
VALAMELY JÓL ISMERT HAGYOMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓ
A hagyomány vagy a vallási vagy a már meglévő közösségi kultúra elemeit építi be a zenébe - sőt esetenként nem is építi be, hanem egyszerűen "törli" a korábbi szöveget: átveszi a dallomot.
Az "új"-ság hangsúlyozása
Jóval ritkább megoldás, ha a zeneszerző nem vállalja a hagyományokat: ezt részben a szöveg tartalma indokolhatja, vagy ha úgy ítéli meg a komponáló, hogy a hagyomány éppen hagyománysága miatt megtagadandó.
Zenetörténeti korszakba illeszkedik
A teljes szakítás szinte lehetetlen: ha a közvetlen hagyományhoz nem is kapcsolódik a zenemű, az adott nép, régió vagy nagykulturális egység hagyományaihoz feltétlenül kapcsolódnia kell, hiszen a zeneszerzői tanulmányok nem verhetők ki a szerző fejéből. A korábbi hagyományokhoz való kapcsolás esetenként olyan archaikus rétegek megjelenését eredményezhetik, amelyek rámutathatnak a szöveg történelmi utalásainak jelentőségére is.
Nem illeszkedik
Mint lehetőség nem zárható ki; de sikere kérdéses.
ÖSSZEGZÉS
A himnusz, a himnusszerű népének a dallammal válik azzá. Hogy milyen dallam kapcsolódik a szöveghez, ez nem csupán a zeneszerző tehetségének és tudásának a kérdése, hanem elsősorban annak, hogy mit fogad el a közösség. Érdemes az elfogadott dallamokat megvizsgálni a zenetörténet és a zeneesztétika szempontjából: ismét a közösségi tudat jellegéhez kerülhetünk közel.
Kell-e új megzenésítés?
Bár voltak kísérletek a közösségi szövegek dallam nélküli terjesztésére - szavalókórusok, zsolozsmázás, beavató szertartások -, de még ezek sem nélkülözhették az erőteljes ritmizálást (és a ritmus érzékeltetését segítő zeneszerszámokat). Állíthatjuk, hogy zene, dallam nélkül szöveg himnusszá nem válhat. A régi zenétől elválasztani nem lehet a szöveget - sem fordítva -, hiszen ez a hagyományban összetartozik.
ELEKTRONIKUS VITA
Lehet-e a himnusznak minősített, minősülő szöveget más dallammal előadni?
Lehet-e a himnusznak minősített, minősülő dallamot más szöveggel előadni ?