Kass János - Triptichon

(Új Szó Online - Szlovákiai Magyar Napilap, 2005. december 30.)

Születésnapi albumot jelentetett meg a Mozaik Kiadó

A Kossuth-díjas grafikusművész 78. születésnapjára Kass János - Triptichon címmel, az alkotó nevezetes illusztrációsorozatait tartalmazó kötetet jelentetett meg a Mozaik Kiadó. A háromszáz számozott példányban, díszdobozos kivitelben elkészült, elsősorban gyűjtőknek szánt míves kötet a grafikus három, világot járt illusztrációsorozatát tartalmazza - mondta a kiadványt művészeti vezetőként jegyző Munkácsy-díjas Deák Ferenc grafikusművész.

A Madách Imre Az ember tragédiája, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művéhez készült Kass-munkák sok elismerést szereztek már alkotójuknak, de ilyen szép kivitelben sohasem jelentek meg még együtt - fogalmazott Deák Ferenc.

Szavai szerint a "magyar könyvművészet és grafika legnagyobb élő mesterének" szánt ajándék a gyulai Dürer Nyomdában készült.

A teljes album a kiadó honlapján - www.mozaik.info.hu - pdf-formátumban bárki számára megtekinthető.

Kass János Szegeden született 1927-ben. 1949-ben kapott diplomát az Iparművészeti Főiskolán, majd 1951-ben a Képzőművészeti Főiskolán. 1960-61-ben a Lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskola aspiránsa lett. 1968-tól az Iparművészeti Főiskola tanára. Grafikáival, tipográfiai terveivel, illusztrációival, bélyegeivel több nemzetközi és hazai díjat nyert. Érdemes és kiváló művész, Kossuth- és kétszeres Munkácsy-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének a birtokosa, Szeged díszpolgára. A világ számos országában volt önálló kiállítása. Művei 1985 óta a szegedi Kass Galériában láthatók.

 

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2018