Kass János Triptichonja díszkiadásban

(Népszabadság, 2005. december 29.)

Kass János grafikusművész 78. születésnapjára díszkiadásban jelentette meg Triptichon címmel a korábban nagy sikert aratott könyvillusztrációit a szegedi Mozaik Kiadó.

Tegnap a szegedi városháza dísztermében diaporáma vetítéssel egybekötve megtartották a könyv bemutatóját. Madách: Az ember tragédiája, Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára és Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus című művéhez készültek az illusztrációk. A könyv tartalmazza Kass János rövid vallomásait, amelyekben az illusztrációk keletkezéséről, e meghatározó művekhez való személyes viszonyáról, illetve arról a korról - főként a Kádár-éra első feléről - szól, amelyben az illusztrációk keletkeztek.
Húsz éve tért vissza Kass János szülővárosába, Szegedre. Akkor nyílt meg a Kass Galéria, amely a Móra Ferenc Múzeum kezelésében egyik meghatározó helyszíne a szegedi képzőművészeti életnek. Ma már nemcsak a művész alkotásai láthatók a galériában, hanem a főként a tanítványaiból álló szellemi kör munkái, illetve rendezvényei is.
Kass Jánost a főként tankönyvkiadással foglalkozó szegedi Mozaik Kiadóhoz is régi alkotói kapcsolat fűzi: a művész illusztrálta a kiadó tankönyveinek egy részét. Együttműködésük alapja az, hogy az írás-, olvasástanítás fontos segédeszköze a kép. Azok a gyerekek, akik a Mozaik tankönyveiből tanulnak, Kass János képeit társítják a szavakhoz, fogalmakhoz, az ő szemével látják a szereplőket. Akik pedig az általa illusztrált színpadi műveket forgatták, az itt teremtett képi világban helyezték el Ádámot és Évát, a Kékszakállút.

 

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2018