A kosarad üres

Darab:
0

Összesen:
0

A szerelem

Tartalomjegyzék
A szerelem fogalmáról
Canova, Antonio: Ámor és Psziché, 1787-93.

Canova, Antonio: Ámor és Psziché, 1787-93.

Definíciós nehézségek:
Szerelem, szerelem,
Átkozott gyötrelem.
Mért nem virágoztál
Minden fa tetején?

Minden fa tetején,
Citrusfa levelén,
Hogy szakasztott vóna
Minden szegény legény...
Sokféle dallammal énekeljük ennek a magyar népdalnak a szövegét, bizonyos, hogy ki-ki ismer közülük egyet - de elgondolkodott-e valaki a dal szövegén? Az ismeretlen szövegíró alapvető információkat közöl: a szerelem "átkozott gyötrelem " nem férhető hozzá "minden fa tetején", pedig szükséges lenne "minden szegény legény" számára (azaz nélküle nem érzi teljesnek az életét a lírai én, bármennyire is kínzó a "benne-lét"). Vajon miért is ragaszkodik az ismeretlen lírai én ehhez az érzéshez?
CSIKI-CSUKI
 
Gyűjts olyan népdalszövegeket, amelyek a szerelemhez kapcsolódnak! Rögzítsd a dallamukat is! Kíséreld meg a szövegek alapján elkülöníteni a szerelem jellemző jegyeit! Próbáld meg e jellemzők alapján a szerelem meghatározását!
 
Gyűjts olyan nem magyar népdalszövegeket, amelyek a szerelemhez kapcsolódnak! Rögzítsd a dallamukat is! Kíséreld meg a szövegek alapján elkülöníteni a szerelem jellemző jegyeit! Próbáld meg e jellemzők alapján a szerelem meghatározását! Hasonlítsd össze a magyar szövegeken elvégzett munka eredményével!
 
Gyűjts olyan magyar nóta-szövegeket, amelyek a szerelemhez kapcsolódnak! Rögzítsd a dallamukat is! Kíséreld meg a szövegek alapján elkülöníteni a szerelem jellemző jegyeit! Próbáld meg e jellemzők alapján a szerelem meghatározását! Hasonlítsd össze a népdalszövegeken elvégzett munka eredményével!
 
Gyűjts olyan magyar nyelvű slágerszövegeket, amelyek a szerelemhez kapcsolódnak! Rögzítsd a dallamukat is! Kíséreld meg a szövegek alapján elkülöníteni a szerelem jellemző jegyeit! Próbáld meg e jellemzők alapján a szerelem meghatározását! Hasonlítsd össze a magyar és nem magyar népdalszövegeken, illetve a magyar nóta-szövegeken elvégzett munka eredményével!
 
Gyűjts olyan nem magyar nyelvű slágerszövegeket, amelyek a szerelemhez kapcsolódnak! Rögzítsd a dallamukat is! Kíséreld meg a szövegek alapján elkülöníteni a szerelem jellemző jegyeit! Próbáld meg e jellemzők alapján a szerelem meghatározását! Hasonlítsd össze a magyar nyelvű slágerszövegeken végzett munkád eredményeivel. Összehasonlíthatod a magyar és nem magyar népdalszövegeken, illetve a magyar nóta-szövegeken elvégzett munka eredményével is!
Hozhatnánk most a szerelem szó meghatározást az Értelmező szótár szócikke alapján, hozhatnánk példákat az ismert nyelvek kétnyelvű és értelmező szótáraiból - mégsem találnánk olyat, amely kielégítené kíváncsiságunkat, érdeklődésünket. Nagyon valószínű, hogy nem akadhatunk olyan egyetlen szövegre, amely tartalmazhatná a kedvünkre való összes információt - de ez a szkeptikus kijelentés (ha elgondolkodunk rajta) beláthatóan minden fogalommá, sőt nemcsak fogalommá emelhető ismeretdarabra igaz. Mégis érdemesnek tarjuk arra fordítani az időt, hogy hozzávetőleges összegző ismereteket halmozzunk össze - ha másért nem, akkor azért, hogy legyen egy olyan kiindulópontunk, amely mindenkinek segíthet gondolatainak, emlékeinek, érzéseinek és élményeinek a rendezésében és rendszerezésében.