Nyelvtan tankönyv 8. osztály

Sokszínű magyar nyelv 8. Az új kerettantervhez is használható gyerekbarát 8. osztályos magyar nyelv tankönyv MS-2368
MS-2368

Tankönyv

8. évfolyam, 6. kiadás (2019. 09. 30.)
 
 
kód: MS-2368
ára: 995 Ft
méret: B5, 144 oldal
Kosárba
 
doc Sokszínű magyar nyelv 8. o. NAT2012 (72 órás)
Kapcsolódó kiadványok
interaktív táblára
CLASSROOM Digitális változat elérhető

A népszerű tankönyvcsalád 8. osztályos tankönyve jól használható mind a tanórai munkához, mind az otthoni tanuláshoz. Magyarázatai közérthetőek, játékos és humoros, a diákok világához közel álló feladatai segítik az érdeklődés felkeltését és a tanulnivaló jobb megértését. Az önálló tanulást támogatják a fejezetek végén található összefoglalások, amelyek segítenek a tanult ismeretek rendszerezésében és elmélyítésében.

Az ismeretek átadása mellett a kiadvány nagy hangsúlyt fektet a szövegértési készség és a kommunikációs képesség fejlesztésére, valamint a helyesírási ismeretek folyamatos bővítésére.

A tankönyv külön fejezetet szentel a felső tagozat anyanyelvi ismereteinek rendszerező áttekintésére, így segítve a középiskolai felvételi vizsga megírását.

Digitális változat egyedi kóddal

*A kiadvány hátsó borítójának belső oldalán található egyedi kóddal a kiadvány digitálisan is elérhető.
AKCIÓ! A 2019. augusztus 1. és december 31. között aktivált kódokkal most 4 éves DÍJMENTES hozzáférést biztosítunk a kiadvány mozaWeb Home változatához. A kódok csak egyszer aktiválhatók.
Mintaoldalak
Tartalomjegyzék
1. Tanulj tanulni!8
Mit tanultunk az elmúlt években?13
2. Mit tanultunk az elmúlt években?14
Az összetett mondat25
3. A mellérendelő összetett mondat26
4. Az alárendelő összetett mondat I.31
5. Az alárendelő összetett mondat II.37
6. Sajátos jelentéstartalmú mellékmondatok45
7. A többszörösen összetett mondatok48
8. A mondatok csoportosítása szerkezetük szerint53
9. Az összetett mondatok helyesírása55
10. Összefoglalás60
Szövegalkotás61
11. Véleménynyilvánítás írásban62
12. A mindennapi élet hivatalos iratai I.67
13. A mindennapi élet hivatalos iratai II.72
14. Összefoglalás74
Tömegkommunikáció75
15. A tömegkommunikáció szerepe, feladatai76
16. A tömegkommunikáció tájékoztató műfajai80
17. A tömegkommunikáció véleményközlő műfajai87
18. Reklám, hirdetés, apróhirdetés90
19. Összefoglalás96
A magyar nyelv élete97
20. A nyelvek osztályozása nyelvtípus szerint98
21. Nyelvünk eredete, rokonsága101
22. A magyar nyelv története105
23. A nyelvváltozatok I. - A köznyelv és a csoportnyelvek112
24. A nyelvváltozatok II. - A nyelvjárások115
25. Összefoglalás118
Könyv- és könyvtárhasználat119
26. Könyv- és könyvtárhasználat120
Év végi összefoglalás123
27. Év végi összefoglalás124
Az anyanyelvi ismeretek áttekintése129
28. Az anyanyelvi ismeretek áttekintése130
Kislexikon140
A kiadvány bevezetője
Kedves Diákok!
A Sokszínű magyar nyelv tankönyvcsalád nyolcadikos kötetét tartjátok kezetekben. Segítségével elmélyíthetitek és bővíthetitek az elmúlt években szerzett tudásotokat. Gyarapíthatjátok az anyanyelvünkkel kapcsolatos ismereteiteket: tanulmányozhatjátok az összetett mondatok felépítését, megfigyelhetitek, milyen változatokban él a magyar nyelv, és bepillantást nyerhettek nyelvünk történetébe. Elsajátíthatjátok néhány hivatalos szövegtípus megírásának fortélyait, és a média világából is ízelítőt kaptok: megismerkedhettek jellegzetes műfajaival, és ti magatok is próbára tehetitek majd kreativitásotokat. A tankönyv fontos célja, hogy a nyelvvel való ismerkedés érdekes, izgalmas legyen a számotokra. Számos feladat játékosan, a humor segítségével mutatja meg nektek a magyar nyelv változatosságát. A feladatokban szereplő szövegrészleteket úgy válogattuk össze, hogy kedvet ébresszenek bennetek egy-egy mű elolvasására, vagy éppen további nyomozásra ösztönözzenek titeket valamely témával kapcsolatban. A páros és csoportos feladatok ezenkívül arra is alkalmat adnak, hogy megtanuljatok társaitokkal együttműködni, jobban megismerjétek egymást és önmagatokat is.

A könyv fejezetei a következő módon épülnek fel: - A nyitóoldal bemutatja a fejezet témáját. - A leckék tartalmazzák az új ismereteket. - A fejezetek végén összefoglalás segíti a tanultak rendszerezését. - A Függelék vázlatai és táblázatai összefoglalják az elmúlt évek legfontosabb ismereteit. Az egyes leckék felépítése: - A felvezető, ráhangoló feladatok segítségével feleleveníthetitek a témával kapcsolatos ismereteiteket, saját tapasztalataitokat. - Az elsajátítandó ismereteket vastag betűvel és színes háttérrel emeltük ki: sárgával jelöltük a legfontosabb tudnivalókat, fehérrel a többit. - A gyakorlófeladatok a tananyag elmélyítése mellett az önkifejezés fejlesztését is segítik. - A kis és a nagy buborékokban a tananyaghoz kapcsolódó érdekességeket, hasznos információkat olvashattok. Ezeket nem kell megtanulnotok.

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2019 | Mobil