Panek Sándor


Gyermekkönyvek a Mozaik kiadótól:
Csillagösvény Erdélybe

(Megjelent a Délmagyarország 2000. december 13-i számában.)

Tankönyvei után különleges gyermekkönyvekkel jelentkezik a szegedi Mozaik kiadó. A könyvműhelyben Csillagösvény címmel Erdélybe kalauzoló gyermek és ifjúsági műveket adnak ki Deák Ferenc grafikusművész rajzaival.

Csillagösvény címmel gyermekeknek szóló verses, mesés könyvsorozatot indított a minőségi tankönyveiről ismert szegedi Mozaik Kiadó.
A sorozatban tervbe vett művek az erdélyi gyermekirodalom népszerű alkotásai közül valók és közös jellemzőjük,hogy Deák Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész, a kiadó tipográfusa készített hozzá illusztrációkat. Deák Ferenc maga is erdélyi származású, évtizedekig volt az erdélyi irodalom legjavát megjelentető Kriterion könyvkiadó művészeti vezetője, s e jelentős mennyiségű és művészi minőségű könyvtermés grafikai illusztrátora.
A Mozaik Könyvkiadó sorozatában az idei karácsonyra két kötetben megjelent Veress Zoltán négy vidám verses története, az Irgum-Burgum Benedek, a Tóbiás és Kelemen, a Rongy Elek, a példakép; és a Pinduri, a kis csuri című. A négy történetet Veress Zoltán, a ma már Svédországban élő író a hetvenes években a Napsugár című erdélyi gyermeklap számára írta folytatásokban. A Kolozsvárott megjelent Napsugárnak, amelynek évtizedeken át Kányádi Sándor volt az egyik szerkesztője, sokat köszönhetett a magyar gyermekirodalom: a Ceausescu-korszakban a cenzúra elől elhúzódó írók, akárcsak az ötvenes évek Magyarországában, itt közöltek számos; a gyermekek által máig kedvelt művet. Ezek közé tartozott a négy Veress Zoltán-történet is, amelyeket annak idején a Napsugárban is Deák Ferenc illusztrált. - Amióta először megjelentek, egyvégtében illusztrálom ezeket a verseket - emlékezik vissza a Munkácsy-díjas grafikus. - Azóta már 5 kiadásban láttak napvilágot, és németre is lefordították öket. Amikor Veress Zoltántól megkaptuk az engedélyt a közlésre, azt is megígérte, hogy a szegedi kiadó számára folytatást is ír hozzájuk.

Deák Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész (balról)

Deák Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész (balról)

A Mozaik Csillagösvény-sorozatban egy válogatás is megjelent Benedek Elek színes mesekönyveiből. A kisbaconi mesemondó Piros, Arany, Ezüst és Kék mesekönyve a hetvenes években Deák Ferenc színes rajzaival az erdélyi gyermekek legkedveltebb mesekönyvei voltak.
A szegedi kiadó az első, ízelítőül kiadott válogatás után azt tervezi, hogy jövőre mind a négy könyvvel a közönség elé lép. A Piros és Arany mesék válogatása a kiadó minikönyvtár-sorozatában jelent meg, Petőfi Sándor János Vitéze és Karinthy Frigyes: Tanár Úr kérem című könyve után. A Csillagösvény sorozat Benedek Elek: Székelyföldi mondák és mesék gyűjteményével, majd Sütő András: Hargitai vadászkalandok és Igaz mesék, csodás történetek című kötetével folytatódik. A kiadó Erdélybe kalauzoló könyvsorozatának zárásaként Deák Ferenc Verses rajzajándék gyermekeknek címmel tervez kötetet, amelyben Kányádi Sándor verseiből szabadon válogatva rajzol mindarról, ami Kányádi költészetében megragadja.

Panek Sándor

 

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2019 | Mobil