Panek Sándor


A kerettantervekre készülve

A Mozaik új tankönyvei

(Megjelent a Délmagyarország 2000. november 16-i számában.)

A kerettantervek bevezetésével foglalkozó előadásokon mutatja be ma az Arany János Általános Iskolában kezdődő rendezvényén átalakított és új tankönyveit a szegedi Mozaik Oktatási Stúdió tankönyvkiadó.

A Mozaik Oktatási Stúdió ma lép a padagógusközönség elé azokkal a tankönyveivel, amelyek már megfelelnek a jövő szeptemberétől felmenő rendszerben bevezetett kerettantervi elvárásoknak. Az Arany János iskolában 10 órától kezdődő rendezvényen egyelőre csak az új tankönyvek terveit lehet megismerni, hiszen a kerettanterveket idén augusztus végére adta ki a minisztérium, a tankönyvkiadóknak pedig a rendkívül szűkre szabott november végi határidőre kell összeállítaniuk az új elvárásoknak megfelelő könyveket.
A Mozaik Oktatási Stúdió kezdésként azokat az új tankönyveket készíti el, amelyek az 1., az 5., és a 9. évfolyamokon, a kerettantervi oktatás nyitóévfolyamain lesznek használatosak.
A kiadó átalakítja teljes természetrajzi tankönyvcsaládját, így kezdetként az ötödikes természetismeret könyvet, illetve "A Föld, amelyen élünk" című sorozatát.
Új kiadványként jelenik majd meg a kerettanterveknek megfelelő ötödikes matematika és történelem tankönyvcsalád, és átalakítják a Nyelvtan, helyesírás, fogalmazás tankönyveket is.
Ugyancsak a Mozaik újdonsága lesz, hogy a kiadó kilencedikes tankönyvekkel is jelentkezik jövő szeptembertől a gimnáziumi és szakközépiskolai fizika, biológia, kémia, földrajz, valamint matematika tárgyakban.

A tankönyvkiadó szerkesztőségében elmondták: a kerettantervek gyors ütemű bevezetése, valamint az, hogy az új oktatási szerkezet a vártnál jelentősebb változást hozott mind az óraszámokban, mind a tananyagban, a kiadót szinte erőn felüli munka elé állította. Az új tankönyvek szeptemberre elkészülnek ugyan, de a tankönyvkészítők legnagyobb igyekezete ellenére sem hamarabb,mint az iskolakezdés, így a pedagógusok sem vehetik hamarabb kézbe az új könyveket.

A Mozaik Oktatási Stúdió a pedagógusok tájékoztatása végett rendezi mai eseményét az Arany János Általános Iskolában, amelynek keretében 10 és 14 óra között az érdeklődők elméleti és gyakorlati tanácsokat kapnak az új tankönyvek használatához, illetve a hozzájuk illeszthető tantervekhez. A rendezvényen alsó tagozatos, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, informatika, fizika, kémia, biológia és földrajz témakörben hallhatnak előadásokat az érdeklődő tanítók, tanárok.

S.P.S.

 

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2018