Hegedűs Szabolcs


Az állam korlátokat szab

(Megjelent a Délmagyarország, 2002. június 18-i számában.)

Alig ért véget a tanítás, az iskolákban már árulják a következő tanévre szóló könyveket. Az ezeket megjelentető kiadók száma a rendeszerváltás óta folyamatosan emelkedik. A kétszázból azonban kevesebb mint tíz társaság birtokolja a tankönyvpiac kilencvenöt százalékát. A meghatározó kiadók egyike a szegedi Mozaik Kiadó.
Békéscsaba

- Nem hiszem, hogy bármilyen előnyünk vagy hátrányunk származik abból, hogy a kiadó vidéken működik. Az internet előretörésével egyébként is megszűntek a földrajzi távolságok - mondja Tóth Mónika, a tizenkét évvel ezelőtt alakult Mozaik Kiadó irodavezetője. Hozzáteszi azonban, hogy korábban nem feltétlenül gondolta ugyanezt. - Volt olyan időszak, amikor Budapestet előnyösebb helyszínnek tartottuk, mert úgy véltük, a Tankönyves Kamarából és az Oktatási Minisztériumból származó információk a fővárosban hamarabb eljutnak hozzánk. A Mozaik azonban néhány év alatt olyannyira meghatározó tényezőjévé vált a tankönyvpiacnak, hogy a kiadó ma már mindig kap meghívót a szakmai ülésekre, ahol érvényesíteni tudja álláspontját. - vázolja röviden a cég sikertörténetét az irodavezető.

A szerzők garanciát jelentenek
A Mozaik eddig megjelent több mint négyszáz kiadványa évente ötven-hatvan új kötettel bővül. A körülbelül harminc főt foglalkoztató kiadó kezdettől fogva törekszik arra, hogy ne csak a diákokat, hanem a pedagógusokat is kiszolgálja. Ezért a gazdagon illusztrált és könnyen megérthető tankönyvek, munkafüzetek mellett témazáró feladatlapokat, tanterveket és tanmeneteket is készít, amelyek megkönnyítik a tanárok munkáját.
Mivel a pedagógusok tankönyvválasztásánál meghatározó a tankönyv írója, a Mozaik kiadványai valamivel nagyobb népszerűségnek örvendenek ott, ahol Szegeden végzett tanárok oktatnak. Nekik ugyanis a minőségre garanciát jelentenek volt tanáraik, akik közül többen a kiadó tankönyvszerzői. A természetismeret, fizika, kémia, biológia és földrajz könyveket például a szegedi egyetem tanárképző főiskolai karának oktatói írják.

Szigorú könyvbírálat
Az elkészült tankönyveket még kiadásuk előtt szigorú bírálatnak veti alá a szakminisztérium. Csak a tárca által felállított bizottság által engedélyezett kiadványokat használhatják az iskolák. A piaci alapon működő kiadók kezét más téren is megköti a szakhatóság. - Az előzetes bírálattal csak részben értünk egyet, hiszen szakmailag a piac megítélése lenne a legfontosabb. Egy tankönyvcsalád szakmai és pedagógiai értékét, hiányosságit csak a tanítási-tanulási folyamat során lehet megbízhatóan felmérni. Jelenleg elegendő akár egyetlen személy - egy bíráló - különvéleménye, és egy leendő értékes tankönyv eltűnhet a süllyesztőben. Szintén nehezen egyeztethető össze a piaci viszonyokkal az állami árkorlátozás. A kiadókat kedvezőtlenül érintette, hogy idén maximum öt százalékkal emelhették a tankönyvek árát. Ugyanakkor a külföldi érdekeltségű nyelvkönyvek ára az égbe szökhetett. Mindezek ellenére a színes, kemény borítóval fedett tankönyveit a boltokban kapható egyéb, hasonló kivitelű kiadványok árának a harmadáért - 600-1000 forintért - kínálja a Mozaik Kiadó. Ez az ár európai viszonlatban rendkívül alacsonynak számít, minőségben viszont ezek a könyvek bárhol a világon megállnák a helyüket - magyarázza Tóth Mónika.


Pontosság és humor
A legfőbb gondot a tantervek állandó változása jelenti. Egy igényes tankönyv kifejlesztése - különösen egy sorozaté - évekbe telik, és mire a könyv "kiforrná" magát, addigra új tanterv lép életbe. A kiadónál úgy vélik, az oktatás minőségi javításának feltétele a nyugodt, hosszú távú, szakmai munka lenne.
A piaci korlátozások ellenére a Mozaik Kiadó folyamatosan bővíteni tudja forgalmát. A mennyiségi növekedésen túl fontosnak tartja, hogy könyvei színvonalát, minőségét szakmai versenyeken évről évre megmérettesse. Az igényes könyveiről ismert kiadó sikerét díjak sorozata jelzi. Idén tavasszal a IX. Budapesti Nemzetközi Könyvbesztiválon a kiadó kilencedikes matematika, tankönyve megnyerte a kiállítás Budai-díját. (A könyv szintén szegedi szerzőcsoport munkája.) - A zsűri döntése különsen fontos számunkra, hiszen visszaigazolja azon törekvésünket, hogy egy tankönyv a szakmai pntosság és hitelesség mellett lehet gyermekközpontú és humoros is - emelte ki a kiadó irodavezetője.
A nemrég zárult könyvhéten adták át a Szép Magyar Könyv verseny elismeréseit. A tankönyv kategóriában a Mozaik Kiadó a kilencedik osztályos Természetről tizenéveseknek című sorozatért és a kilencedikes matematikakönyvért is díjat vehetett át, s ez utóbbi könyv kapta a Magyar Küldkereskedelmi Bank Rt. különdíját is. - A hazai könyvek legrangosabb megmérettetésén nem volt még arra példa, hogy egy kategóriában két díjat is kiosszanak - jelzi az elismerés különleges értékét Tóth Mónika.


Hegedűs Szabolcs

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2018