P. Bodzsár Erzsébet


A szegedi Kékszakállú
Kass János vára

(Megjelent a Páholy kulturális közéleti lap 2002. 7. évf. 3. számában.)

Erős és impozáns vár Kass Jánosé. Egy verőfényes februári délutánon újabb ajtó nyílt meg előttünk. A Kossuth-díjas művész ezúttal elsősöknek rajzolt ábécéskönyvet. Három év megfeszített munkájának mesésen, bámulatosan gyönyörű rajzai a falakon. A szülőváros, Szeged kérte, ő teljesítette. Kass János ugyanis Földvári Erika, Lassúné Ruskó Renáta valamint dr. Csizmadia György elsősöknek írt tankönyvéhez készített illusztrációkat. A szegedi Kékszakállú kiállítása a Kass Galériában önmagáért beszél. A művész ezúttal keveset.

Első ajtó. Kass János idén a hetvenötödikbe lépett. Nem titok, de tudnivaló, nemrég szívműtéten esett át. Galériája és megszállottsága tavaly körbeszeretgette a szegedi Horváth Ferenc régész szenzációs, csengelei főkun leletét, most erejét fókuszálva, pihenés helyett, újra lejött Szegedre. Fáradt, hálát adok a sorsnak, hogy engem, az interjúkérőt, másokkal ellentétben nem hessintett el. Kis fehér műanyagszéken beszélgettünk.
Második ajtó. Az elmúlt évtizedekben sokfélét csinált, a gyerekeknek szánt rajzai mérhetetlen művészi alázatról vallanak. Közben érkeznek az apróságok, olvasókönyvüket szeretnék dedikáltatni. Kass János miközben ír, megtudom tőle, a gyerekeknek sosem szabad hazudni, és a maximálisat kell megadni. Ötven év múlva ők vezetik majd ezt az országot. nem mindegy, min nőnek fel, a tehetségek nem hullhatnak szét. A mester éjjel-nappal dolgozott a könyvön, hetvenszer volt lent Szegeden miatta, de így nyugodt. Ezen sorok írójának - akár a gyerekeknek - is vannak kedvencei. Egérke esernyővel, virággal, hol szomorú, hol rettegett. A lángfarkú róka sajttal, puskával, könyvvel igazán mesés. Sokan mondták a megnyitón, nem is tankönyv áll előttünk, hanem mesekönyv. Milyen igazuk van. Malackáról és Assisi Szent Ferenc madárkáiról már nem is beszélve. A kötet érdekessége, hogy Bródy János a születésnapon című slágere is tananyag lett. Rég bemászott a fülünkbe: "Ez a nap más, mint a többi, ezt te is jól tudod... Boldog, boldog születésnapot! Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod." A szervezők nagy ötlete volt, hogy Bródyt is meghívták, aki gitárral a kezében fel is lépett.
Harmadik ajtó. Min dolgozik mostanság Kass János? Tavasszal kiállítása lesz Weimarban. Továbbá elkészült Marx György Marslakók visszatérése című könyvének illusztrálásával. A mester mutatja a japánul megjelent művet. Ezek után nem lehet kérdéses, tulajdonképpen bárkiből lehet Teller Ede vagy éppen Neumann János. A címlapon természetesen a Kass-fejek közül egy.
Negyedik ajtó. Mi van a fejben? Nagy kérdés. Én Juhász Ferencet szerettem meg igazán. De most a Kass Galériában újra elgyönyörködöm a Reich-koponyában éppúgy, mint a pengés-késesben. Ötödik ajtó. Nemrég Gregor József vendégeként - újszegedi lakásában - láthattam a Kékszakállút. Tudjuk, Kass Jánosnak régi szerelme Balázs Béla szép, szimbolikus története. Meg is álmodta a nagyszerű operaénekessel a szegedi Dóm térre. nem lett belőle semmi. Igen, fájdalmas.
Hatodik ajtó. Óriási tülekedés. Szegedi barátok, ismerősök. Mindenkinek jut a mestertől egy félmosoly, mosoly. A szeretettek közül itt van Varga Matyi bácsi, Lipták Marika, Kerek Attila és még sokan mások. Mégis hűtlen szerető ez a város. A legendás Kass Szálló még mindig az enyészeté, képtár zárt be a közelmúltban, nem csoda, ha ezúttal tüskés a mester.
Hetedik ajtó. Ott ülök előtte. Megolvadt alattunk a fehér műanyagszék. Kass János fáradt. Kulcsokat keresgélünk, sehol semmi. Majd tavasszal, talán nyáron folytatjuk. Igen, igen, december 26-án születésnap, mégpedig a hetvenötödik.

P. Bodzsár Erzsébet

 

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2019 | Mobil