Látványos kémiai kísérletek
MS-3119

Feladatgyűjtemény - kísérletgyűjtemény

8-12. évfolyam, 2. kiadás (2008. 07. 21.)
 
 
kód: MS-3119
ára: 2 980 Ft
méret: B5, 272 oldal
 
Kapcsolódó kiadványok
Díjak
Az új kísérletgyűjtemény a megújuló kémiatanításhoz kíván segítséget nyújtani. Több mint kétszáz olyan látványos és élményt nyújtó kísérletet közölnek, amelyek többnyire egyszerű eszközökkel és hétköznapi anyagokkal tanári vagy tanulói kísérletként is el lehet végezni az általános és középiskolai kémia órákon, és amelyek elemzése, kicsit alaposabb átgondolása az alapvető kémiai ismeretek forrásaként vagy alkalmazásaként is használható. A kísérletek összeállításakor a szerzők külön hangsúlyt fektettek arra, hogy azoknak a gyakorlattal és a mindennapi élettel a lehető legszorosabb kapcsolata legyen, a tanulók érezzék, hogy a kémia nem egy rajtuk kívül álló elvont tudomány, hanem valóban életük elválaszthatatlan része, a kémiai ismeretek a háztartástól egészen a bűvésztrükkökig valóban hasznosak és jól alkalmazhatóak.
A könyv külön erénye, hogy a kísérletekhez minden esetben részletes elméleti magyarázatot is fűznek, ami egyaránt segítheti a kísérletet bemutató tanárokat, de a könyvet tankönyv segédletként használó, a tanultakat mélyebben érteni akaró, esetleg a felvételire készülő tanulók munkáját is.
Tartalomjegyzék
Előszó3
l. Kísérletezés és környezetvédelem5
1.1. A vegyszerek beszerzése és tárolása6
1.2. A kísérleti hulladékok gyűjtése, tárolása14
1.3. Balesetvédelmi alapszabályok16
2. Szerkezet és tulajdonság19
2.1. Az anyagok színe20
2.2. Az anyagok szaga21
2.3. Az anyagok alakíthatósága23
2.4. Különböző anyagok sűrűsége24
2.5. Az anyagok elektromos vezetése25
2.6. Az anyagok halmazállapota29
2.7. Mindig 100 °C-on forr a víz?28
2.8. Üres az üveg?29
2.9. Hogyan vehetjük ki a pénzt a víz alól száraz kézzel?30
2.10. A lecsapódás nyomáscsökkenéssel jár30
2.11. A felmelegedő gáz kiterjed31
2.12. Hogyan szívja be a lombik a kemény tojást?32
2.13. Melyik folyadék párolog el hamarabb?32
2.14. Folyadékok felületi feszültsége33
2.15. A felületi feszültség csökkentése35
2.16. Hasonlítsuk össze három folyadék viszkozitását!36
2.17. 50 cm3 + 50 cm3 mindig egyenlő 100 cm3-rel?37
2.18. Az elektromosan semleges anyagok is töltéssel rendelkező részecskékből épülnek fel38
2.19. A vízsugár eltéríthető38
2.20. Játék? Nem, molekulaszerkezet39
2.21. Készítsünk oldatokat!41
2.22. Hasonló hasonlót old42
2.23. Az oldódás hőmérsékletváltozással járhat43
2.24. Telítetlen és telített oldat44
2.25. Túltelített oldat45
2.26. Növesszünk kristályt!46
2.27. Az éghetetlen fonál47
2.28. Készítsünk fehér csillogó feliratot!48
2.29. Hogyan nyerhető vissza az oldott anyag?48
2.30. Válasszuk el az oldószert és az oldott anyagot!49
2.31. Három kristályos anyag elválasztása 49 2.32. "Havas" karácsonyfa50
2.33. Kristálykert készítése51
3. Kémiai reakciók53
3.1. Szilárd fázisú és oldatreakciók54
3.2. Önként és energiabefektetéssel végbemenő reakciók56
3.3. Exoterm és endoterm folyamat egyidejű bemutatása59
3.4. Két szilárd anyag endoterm reakciója60
3.5. Oxigénben gyorsabb az égés, mint levegőben61
3.6. A cukor meggyújtása62
3.7. A víz, mint katalizátor63
3.8. Kék lombik kísérlet64
3.9. Egyesülés65
3.10. Bomlás66
3.11. A fáraó kígyója67
3.12. Fekete kígyó68
3.13. Csapadékképződéssel járó reakciók69
3.14. Papíron végbemenő színes kémiai reakciók71
3.15. Hat színes csapadék72
3.16. Komplexképződés73
3.17. Bűvészkedés három pohár "vízzel"74
3.18. Kémiai kaméleonok75
3.19. Kísérletek fű-, fa-, virág-, gyümölcs-, zöldségindikátorokkal77
3.20. Zöldség-, gyümölcs-indikátorok készítésének és felhasználásának néhány módja79
3.21. Univerzális indikátoroldat készítése 82 3.22. A szín és a pH kapcsolata84
3.23. A sütőpor és a szódabikarbóna kémhatása86
3.24. Varázspor (OPTACID) gyomorégés, másnaposság ellen87
3.25. Varázslat ecettel és szódabikarbónával89
3.26. Színes díszítőpapír készítése káposztalével90
3.27. Színes varázslat92
3.28. Eltűnő tinta94
3.29. A nitrátok erélyes oxidálószerek95
3.30. Készítsünk csillagszórót!96
3.31. Ammónium-dikromát hevítése97
3.32. Szikraeső98
3.33. Fénykép a levélen99
3.34. Titkosírás100
3.35. Csillogó "sün" a pohárban101
3.36. Rézpénzből "ezüstpénz"102
3.37. Rézbevonat házi készítése103
3.38. A vas redoxireakciója réz(II)-, illetve réz(II)-tetramin-komplex ionokkal105
3.39. A réz szinproporciója105
3.40. Lüktető higanyszív106
3.41. Vezetésvizsgáló készülék készítése108
3.42. Oldatok vezetésvizsgálata109
3.43. Szappanoldat áramvezetése110
3.44. Az ionmozgékonyság és a vezetés kapcsolata111
3.45. Olvadékok elektromos vezetése112
3.46. Ionvándorlás egyszerűen113
3.47. Sóhíd készítése114
3.48. Daniell-elem115
3.49. Galvánelem tojáshéj diafragmával116
3.50. Galvánelemek összehasonlítása117
3.51. Gyümölcs-, zöldségelemek117
3.52. Biológiai cella118
3.53. Fémek elektrokémiai korróziója120
3.54. Galvanikus nikkelbevonat készítése121
3.55. Vízbontás hagyományosan122
3.56. Cink-jodid-oldat elektrolízise123
3.57. Elektrolízis burgonyában124
3.58. Írjunk, rajzoljunk árammal!126
3.59. Nátrium-klorid-oldat elektrolízise127
3.60. Egyensúlyra vezető kémiai reakció 129 
3.61. A kémiai egyensúly eltolása koncentrációváltoztatással129
3.62. A hőmérséklet hatása a kémiai egyensúlyra131
3.63. A nyomásváltoztatás hatása a kémiai egyensúlyra132
3.64. A nyomásváltoztatás hatása a szénsavképződés folyamatára132
3.65. Sav-bázis egyensúlyok134
3.66. Sók hidrolízise135
3.67. A pH hatása a fém-komplexek stabilitására137
3.68. Az ezüstkomplexek egyensulyi folyamatai139
3.69. Landolt reakció (I)140
3.70. Bővített Landolt-reakció (II)141
3.71. Módosított Landolt-reakció (III)142
3.72. Formaldehid óra143
4. Szervetlen kémiai kísérletek145
4.1. A nátrium és a kálium fizikai tulajdonságai146
4.2. Nátrium-kálium ötvözet előállítása146
4.3. Nátrium és kálium reakciója vízzel147
4.4. Lángfestés nátriumvegyületekkel148
4.5. Kísérletek nátrium-hidroxiddal149
4.6. A szóda tulajdonságainak vizsgálata150
4.7. Fahamu kálium-karbonát tartalma151
4.8. Füstös (fekete) lőpor készítése152
4.9. A magnézium reakciója vízzel152
4.10. Magnézium reakciója savakkal153
4.11. Magnéziarúd készítése154
4.12. Kalcium reakciója vízzel155
4.13. A kalcium égése155
4.14. Kalcium reakciója savakkal156
4.15. Mészégetés156
4.16. Mészoltás157
4.17. A tojáshéj összetételének vizsgálata157
4.18. Kísérletek gipsszel158
4.19. Lángfestés alkáliföldfémekkel159
4.20. Kísérletek alumíniummal159
4.21. Alumínium oldása savban és lúgban161
4.22. Alumíniumtermit161
4.23. A vas reakciója vízzel163
4.24. A vas reakciója savakkal163
4.25. Kék-fehér fénykép készítése164
4.26. Fémtárgyak nikkeltartalmának kimutatása165
4.27. Színes csapadékok165
4.28. Réz reakciója savakkal166
4.29. Kísérletek réz(II)-szulfáttal167
4.30. Réz(II)-oxid redukciója vasporral169
4.31. Cink oldása savban és lúgban169
4.32. Ón(II)-ionok redukciója cinkkel170
4.33. Hidrogéngáz előállítása és felfogása171
4.34. Durranógáz-próba, a hidrogén égése172
4.35. Durranógáz nagyerejű robbanása173
4.36. A hidrogén "könnyebb" a levegőnél174
4.37. A hidrogén ég, de az égést nem táplálja174
4.38. A hidrogén redukáló hatásának bemutatása175
4.39. Klórgáz előállítása175
4.40. Klór-durranógáz177
4.41. Hidrogéngáz égése klórgázban178
4.42. A klór oxidáló, színtelenítő hatása179
4.43. A klór reakciója fémekkel179
4.44. A klór reakciója szerves anyagokkal181
4.45. Bróm előállítása181
4.46. Bróm diffúziója182
4.47. Bróm reakciója alumíniummal183
4.48. A jód oldódása184
4.49. A jód reakciója keményítővel184
4.50. Jód előállítása185
4.51. A jód reakciója alumíniummal185
4.52. Redoxi-folyamatok halogénelemek között186
4.53. A hidrogén-klorid oldódása vízben187
4.54. Oxigén előállítása kémcsőben188
4.55. Oxigén előállítása gázfejlesztőben189
4.56. Oxigénben az égés gyorsabb, mint levegőn189
4.57. A hidrogén-peroxid színtelenítő hatása190
4.58. A hidrogén-peroxid oxidáló hatása191
4.59. A hidrogén-peroxid katalitikus bontása191
4.60. A kén tulajdonságai192
4.61. A kén égése193
4.62. A kén-dioxid színtelenítő hatása193
4.63. A kén reakciója fémekkel194
4.64. A koncentrált kénsav sűrűségének szemléltetése195
4.65. A koncentrált kénsav nedvszívó hatása195
4.66. Kénsav reakciója szerves anyagokkal196
4.67. A koncentrált kénsav elegyedése vízzel197
4.68. Híg kénsav reakciója fémekkel197
4.69. Tömény kénsav reakciója fémekkel198
4.70. Hogyan működött a mártógyufa?198
4.71. Nitrogén előállítása199
4.72. Az ammónia oldódása vízben200
4.73. Ammónia reakciója hidrogén-kloriddal201
4.74. A dinitrogén-monoxid vizsgálata201
4.75. Nitrogén-monoxid és nitrogén-dioxid előállítása202
4.76. Nitrogén-monoxid reakciója klór-dioxiddal203
4.77. A salétromsav reakciója fémekkel204
4.78. A salétromsav oxidáló hatása204
4.79. A nitrátok oxidáló hatása206
4.80. Hajfestés fémsókkal208
4.81. A fehér- és vörösfoszfor tulajdonságainak összehasonlítása209
4.82. A fehérfoszfor öngyulladása210
4.83. A fehérfoszfor víz alatti égése211
4.84. Faszén előállítása fa száraz lepárlásával212
4.85. A faszén tulajdonságai212
4.86. Ammónia adszorpciója aktív szénen214
4.87. Szén-monoxid előállítása215
4.88. A tökéletlen égéskor szén-monoxid képződik216
4.89. Szén-dioxid előállítása216
4.90. Kísérletek szén-dioxiddal217
4.91. Szén-dioxid oldódása lúgban218
4.92. Az üvegházhatás szemléltetése219
4.93. A kvarc- és a nátronüveg hőtágulásának összehasonlítása220
4.94. Az üveg kémhatása220
4.95. Kísérletek vízüveggel221
5. Szerves kémiai kísérletek223
5.1. Kísérletek metánnal224
5.2. Etilén elöállítása és reakciói225
5.3. Acetilén előállítása és tulajdonságai227
5.4. A kaucsuk telítetlen szénhidrogén228
5.5. A likopin reakciója brómmal229
5.6. Kísérletek benzollal229
5.7. Alkohol és víz elegyének égése231
5.8. Alkoholszonda231
5.9. A fenol reakciói232
5.10. Peroxi-aceton előállítása234
5.11. Könnygáz előállítása235
5.12. Növények savtartalmának vizsgálata236
5.13. Kísérletek szalicilsavval237
5.14. Aszpirin előállítása laboratóriumban238
5.15. Növényi olajok telítetlenségének kimutatása239
5.16. Margarinok vizsgálata239
5.17. Szappanfőzés241
5.18. Kísérletek szappanoldattal243
5.19. Mosószerek optikai fehérítő tartalmának kimutatása243
5.20. A szőlőcukor redukáló hatása244
5.21. A szölőcukor és a gyümölcscukor megkülönböztetése246
5.22. Répacukor invertálása247
5.23. Élelmiszerek keményítő tartalmának kimutatása247
5.24. Textilvizsgálat248
5.25. Nejlonszál előállítása249
5.26. Műszál poli(vinil-alkohol)-ból250
5.27. Kísérletek papírpelenkával251
5.28. Műselyem vattából252
5.29. Ping-pong labda alapú műanyag253
5.30. Túróból műszál254
5.31. Egyszerű kísérletek tojásfehérjével255
5.32. Ammóniagáz keletkezése fehérjék bomlásakor256
5.33. A tojásfehérje amfoter tulajdonsága257
5.34. Fehérjebontás pepszinnel258
5.35. A tejsavas erjedés258
5.36. Forralt tej kimutatása260
5.37. Globulinok és albuminok kicsapatása tejsavból260
5.38. A tejzsír meghatározása a Gerber-féle eljárással261
5.39. A tej frissességének meghatározása262
5.40. Szerves szennyezések kimutatása vízben263
5.41. Kemilumineszcencia hypoval263
5.42. Benzoil-peroxid és anilin reakciója 264 
Név- és tárgymutató265
Irodalomjegyzék272

© MOZAIK KIADÓ - SZEGED, 2017